SÉRÜLÉSEK

Az elöregedésből és az emberi hibákból (szétszedés) származó mechanikai sérüléseket mutatjuk be.

Reméljük, hogy a fényképek megmutatják mit lehet egy szétszedéssel okozni. Tudni kell azt is, hogy a mai eszközök 1 mm-re 4000 sávnál többet is fel tudnak írni. A felírt jel szélessége 0,15 mikron, olvasáskor 0,09 mikron! Ahhoz, hogy ezt a parányi jelet le lehessen olvasni, közel kell menni a felülethez. Ez 9 nanométer (0,000009 mm) ! Ez a légpárna ! Tehát tiszta tér, precíz hibátlan szerszámok és szigorú technológia betartása nélkül egy mai eszközt szétszedni az adatok visszanyeréséért kész öngyilkosság.

Elöregedés, anyagfáradás:

A felületre rátapadt fej a szokásos indításkor nyomot hagy a felületen (meggyűri). Csúnyább esetben képes eldeformálódni , további használat esetén legyalulni a mágneses réteget, vagy akár le is szakadni a karról. A sok fejesnél felülről a 3. és 6. fej hiányzik. Az egyiket találtuk meg a fedél szigetelésénél. A felületről leváló vagy kívülről bekerülő por felrakódik a fejre , vagy a por szűrésére elhelyezett porpárnába . Megváltoztatja a fej repülését, ami elkezdi sikálni a felületet, majd még több szemcsét tép le a lemezről (Az első fotók érdekessége, hogy a lemez alapanyaga nem alumínium, hanem üveg.). A fej ilyenkor már nem tisztítható, totálkáros . Vannak azért szerencsések is. Az alábbi kép "tulajdonosa" a mentés után visszakapta legfontosabb adatait. De vannak tényleg menthetetlenek. Van megégett , esztergakésként működő , elfüstölt belső erősítőjű , és olyan is, ahol a fejszerelvény csapágyából kifolyt az olaj , felkenődött a felületekre és a fejekre. Az üveglemez képes eltörni durva külső hatásra. Találkoztunk már beázott drive-al is. Problémát okozhat a mechanika és elektronika közötti csatlakozó oxidációja is. Anyaghiba esetén fordulhat elő, hogy a fejszerelvényen kialakított határoló letörik.

Felhasználói hibák (szétszedés):

Ha nem megfelelően szedik szét a merevlemezt, akkor kerülhet bele por , fémhulladék (spén) , beleejtett eszközök által felületi sérülés , ujjlenyomat , az abból adódó sérülések , valamint átszakított szigetelés , vegyszer nyoma is.

<vissza>