HDD-K GYÁRTÁSA


Ez az egyik legkényesebb pont. Minden gyártó hétpecsétes titokként őrzi, hogy ő hogyan állítja elő termékeit. Hiszen bármi kiszivárog, a konkures gyártó profitálhat belőle. Azért a gyártás alapvetően mindenhol ugyanúgy történik végig szigorúan tiszta térben. (Teljes szerelőcsarnokok levegőjét szűrik, azokon belül többlépcsős, de egyre tisztább területeket alakítanak ki.) Az alábbi leírást (vázlatot) tapasztalataink valamint egyéb leírások, töredékek alapján állítottuk össze.A fentiekből látható, hogy az egyes alkatrészek csereszabatossága NEM követelmény. Sokszor elegendő a hibátlan működéshez az AS (ahogy sikeredik) szabvány betartása. Természetesen csak a szigorúan meghatározott tűréshatárokon belül.

A fenti gyártási sorrend miatt látható, hogy adatmentéskor a lehetőségek igen behatároltak. Szinte minden a gyártók belső szabványain, rendszereik hibatoleranciáján múlik. És ez nap mint nap bebizonyosodik számunkra.

Az egyik legkellemetlenebb hiba: A SMART (Hard Disk Sentinel oldaláról) rendszert azért találták ki, hogy a drive saját magát folyamatosan tesztelje, figyelje, statisztikázza, és a keletkező hibás szektorokat "eltüntesse". Ezt azért teszi, hogy mielőtt tönkremenne, figyelmeztetést tudjon adni a közeledő katasztrófáról. Ezeket az adatokat viszont legtöbbször a felületen tárolja. Mi történik ha ez az adminisztráció sérül meg? Sajnos sok típusnál ilyenkor az eszköz azt mondja, nem tudja hol a hiba és hol vannak az adatok. Ez az információ számára pedig nélkülözhetetlen, ezért nem hajlandó olvasni a felületről. Ilyenkor sokszor az adatok csak speciális hardware segítségével érhetőek el.Öreg winchesterek (jó részüket évekkel ezelőtt "kezeltük" is) BIOS adataiban is talán tudunk segíteni. A másik technikai oldalon átfedések mellett újabb drive-ok is megjelennek.